Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 750 са реализираните проекти по Програма "Регионално развитие"

Снимка: БГНЕС

Над 750 са реализираните проекти по Програма "Регионално развитие". Разплащанията по нея възлизат на 75 процента, като до края на годината процентът ще се увеличи. Това беше отчетено на годишна конференция по програмата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че с европейски средства по програма "Регионално развитие" са ремонтирани близо 1000 учебни заведения, детски градини и културни институции. Ремонтирани са над 1000 км пътища. 106 милиона евро от финансирането по програмата са под риск в края на годината. 2014-a не е лека и заради частичното спиране на плащанията, подчерта Павлова:

Да положим усилия в максимално кратки срокове средствата по програмата да бъдат възобновени и аз съм оптимист и се надявам, че това може да стане още в началото на следващата година. Да направим така, че в тези последни дни на 2014-a година да направим всичко необходимо да извършим в максимален размер разплащанията, да сертифицираме тези разходи, да минимизираме загубите, които, когато започнахме на 7 ноември, бяха в огромен размер под бюджет 3,1 млрд. лева. Ние имаме сключени не само на 100% средства и договори за тези 3,1 млрд. лева, но имаме и наддоговаряне такова, каквото ни е позволено, за да имаме достатъчно готови проекти, с които при спестени средства, при спестен ресурс или на усвояване по една или друга причина ние веднага да реализираме тези проекти.

Работи се за приключване до средата на следващата година на договарянето по новата програма "Региони в растеж". Министър Павлова и кметът Фандъкова връчиха и традиционните награди в четири категории. Сред медиите, допринесли най-много за представянето на програмата, е и Българското национално радио.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна