Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" предупреди за възможни транзитни рискове на газа към Европа

Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди за възможни транзитни рискове през Украйна, след като "Нафтогаз" реши да закупи през декември незначителни количества руски газ.

"Газпром" поднови доставките за Украйна в сряда, като предварително платеният обем за декември възлиза на един милиард куб. метра. Според говорителя на руския газов гигант тези количества са недостатъчни, за да се гарантира безпроблемният транзит към Европа през януари и февруари. Сергей Куприянов обясни, че в студените месеци, когато потреблението на газ в източната част на Украйна се повишава, страната трябва да използва резервите си в газовите хранилища на запад, за да транзитира необходимите обеми към Европа. 

При сегашната ситуация Украйна трябва да купува не един, а най-малко два милиарда куб. метра газ месечно, за да бъдат елиминирани транзитните рискове при сериозно застудяване, смята Куприянов. Проблем може да възникне и с газовия дълг към Русия, който Украйна трябва да изплати до края на годината. Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че ако оставащите 1,65 милиарда долара не бъдат преведени в срок, Москва може да се обърне за разрешаване на въпроса към Стокхолмския арбитражен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна