Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори на ледени скулптури творят в Русе

Снимка: БГНЕС

Скулптори от четири държави ваят ледени фигури на международния фестивал "Русе Айс Фест", чието начало беше поставено днес в центъра на Русе.

Майсторството си показват петима професионалисти по леден карвинг - Дилън Корбет от Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос от Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинес от Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия), както и русенецът Виктор Царски, който ще се включи във фестивала утре. Всеки от тях ще работи с осем ледени блока, като един леден блок тежи около 130 кг и е с височина метър, с ширина - 50 см, и с дебелина - 25 см. 

Ще бъдат изработени пет големи ледени фигури, всяка от които с тегло от около тон. Към майсторите ще се присъединят и скулптори от ателието на Sofia Ice, които ще изработят пет по-малки творби от кристален лед.

В района, където се организира фестивалът, се изработва и леден бар, който ще бъде с дължина около четири метра. Той ще заработи по време на официалното откриване тази вечер и ще предлага различни напитки. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна