Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха хората от Нова махала, водата в Ямбол не става за пиене

Евакуация в Нова махала, Старозагорско
Снимка: Венелина Попова

Над 300 души бяха евакуирани от старозагорското село Нова махала, община Николаево. В селото са останали само жители, чиито къщи не са залети от водата, и екипи на противопожарната служба и полицията за наблюдение и контрол на ситуацията.

По обед започна евакуацията на отцепеното от водата село. Хората сами организираха извеждането си чрез роднини и приятели, по-късно се присъединиха и екипи на пожарната с лодки и високопроходими автомобили. Евакуираните са настанени при близки, други в спортната зала на Николаево, която е отоплена и има санитарни възли. За бедстващите е обявена дарителска акция на Червения кръст. До 18-и декември ще се събира бутилирана вода, пакетирана храна и дезинфектанти.

В Раднево останалите без покрив 35 ромски семейства са се отказали от фургони срещу подписи. Мотивирали се, че ще възникнат свади кой да се настани в тях и поискали отделни апартаменти с вода и ток. На този етап са настанени при съседи, роднини, в болницата и в междуучебен център, съобщи кметът на общината д-р Юлиян Илчев.

В Гълъбово до късно ще продължи отводняването на станцията и укрепването на дигата около нея. Пукнатината по пътя към Мъглижкото село Сливито продължава да се увеличава, утре инженерни специалисти ще преценят риска от използването му.

Отводняването на къщите и фирмите в Елхово няма да започне и през следващата седмица. Нивото на Тунджа при Елхово отново леко се покачи, след като валежите в Ямболско продължават.

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев потвърди, че в Ямбол водата е с повишени стойности на манган:

Което значи, че тя не е подходяща за пиене. 50 милиграма е нормата. За питейни нужди е редно да се използва вода от друг водоизточник, или водоноски, или бутилирана минерална вода.

В детските градини, училищата и болниците е осигурена минерална вода.

Засега водата в Елхово не е с влошени показатели, но това е единствената добра новина за града. Там са наводнени 250 обеката, като къщите са над 50. Отводняване на залетите мазета и приземни етажи в Елхово може да започне едва след като нивото на реката спадне до 3 м и 90 см, а в момента то е над 4 м и 30 см. Фермери от града не могат да евакуират животните си в осигурените от общината помещения, тъй като там използването на  доилна техника е невъзможно. 

Нивото на река Марица при Свиленград е паднало с 5 сантиметра от критичните 5 метра. Тенденцията е за още намаляване на водния стълб. През укрепените допълнително диги няма разлив и застрашените от наводнение квартали "Гарата" и "Гебрана" са спасени.

Обстановката в Хасковска област е спокойна. В Хасково и община Минерални бани вече има вода, след като помпената станция "Ябълково" заработи. Продължава наблюдението на всички водоеми. От Областния кризисен щаб съобщиха, че няма застрашени от наводнение селища, както и бедстващи хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени