Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ ще предостави документи по проекта "Южен поток" на НС

Снимка: Ивайло Михайлов

Повече от 40 документа от кореспонденцията между енергийните министерства на България и Русия, както и между Българския енергиен холдинг и "Газпром" по проекта "Южен поток" ще предостави държавният холдинг в деловодството на Народното събрание. Това решиха депутатите от парламентарната енергийна комисия след изслушване на ръководството на БЕХ за проекта. Целта е парламентарните комисии да могат да се запознаят с конкретни дати, цифри и съдържанието на предупрежденията, отправени към България от ЕК. До момента, въпреки всички публични изявления за спиране на "Южен поток", БЕХ като акционер в проекта не е получил официално уведомление, съобщи изпълнителният директор на Холдинга Жаклен Коен:

Може би е моментът да проявяваме малко здрави нерви и да не коментираме нещо, което не се е случило.  Да, изявление на президента Путин е нещо сериозно, но в крайна сметка, ние като търговско дружество работим с документи.

Изгражданите в момента от България интерконектори почти изцяло могат да осъществят газовата независимост на страната, заяви пред комисията Коен и коментира пред медиите:

Ако бъде изработена регионална стратегия, могат да заместват на 100%. Връзката с Гърция може да ни свърже с ТАП, т.е. трансадриатическия газопровод, може да ни свърже с терминала в Ревиатуса, може да ни свърже с, малко популярно е, но Турция също има терминал на Бяло Море - Техирда, от там също е възможно точка за захранване.

Газовият интерконектор от Гърция за България вече е готов. Той вече позволява да се смени посоката на подаване на газ и страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан. Газовата връзка с Румъния е почти готова и тръбопроводът ще бъде пуснат в началото на следващата година.

Годишно потреблението на газ в България намалява и затова интерконекторните връзки с Румъния и с Гърция ще осигуряват синьо гориво, достатъчно за потребностите на страната, смята изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг:

За съжаление, България всяка година консумира все по-малко газ. Тази година се очаква да бъде под 3 млрд. Така че капацитетът на газопроводите е предостатъчен. Възможно е да доставяме и на съседни страни, като Сърбия. И с развитието на интерконектора България-Сърбия бихме могли и да изнасяме.

На среща в Брюксел представителите на Еврокомисията са приели да се разработи финансов модел, чрез който да подпомогнат със средства изграждането на вертикалната конекторна връзка от Румъния до Гърция през България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна