Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзирателите в Бобов дол и Самораново подготвят нови протести

Снимка: Д. Сираков

Нови протести готвят надзирателите на затвора в Бобов дол и затворническото общежитие в с. Самораново, община Дупница, съобщи Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България. Решение за това как ще се състоят протестите ще бъде взето на открито събрание пред затвора в Бобов дол днес, от 9.30 часа. Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона и да изплати дължимите по Закона за Министерството на вътрешните работи от 1-ви юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи.

Така на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най-ниските заплати в сектор "Сигурност", ще се запази и за следващата 2015-а г., каза Георги Стоянов. Той посочи, че към края на тази година Главната инспекция "Изпълнение на наказанията" има задължения в размер на 24 милиона лева за покриване на борчове към доставчици, ВиК оператори и електричество.

Надзирателите от затвора в Белене се присъединяват към недоволството на колегите си от страната. Събрание на открито пред затвораще проведат работещите в него днес от 8,30 часа. Те негодуват, защото и в Бюджет 2015 не са предвидени средства по вече договорени социални придобивки. На събранието ще се реши дали и по какъв начин беленските надзиратели ще се включат в готвените протести. 

Служителите от Софийския затвор вече взеха решение за национален протест. Служителите от затворите в Ловеч, Бургас, Варна, Сливен и Пазарджик също обявиха, че се включват в протестната акция следващата седмица. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна