Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС подкрепиха протестите на тютюнопроизводителите

Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на БСП и ДПС подкрепиха протестите на тютюнопроизводителите. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи незабавно министърът на земеделието и финансовият министър да насрочат среща с всички търговци, за да се договори график за ускоряване на кампанията за изкупуване на тютюна. 
Местан добави, че изкупните цени са ниски и това обрича много семейства на глад:
Ние сме изправени пред една трагедия. Доходите на семейството не са достатъчни за покриване на задълженията към ДОО и НЗОК. Срещу изнурителния труд, целогодишен, семейството няма приходи, с които да си покрие задълженията към държавата, трябва да вземе 103 лева назаем, за да си изпълни задълженията. Има нужда от надпартийни усилия за решаване на системните проблеми на отрасъла.
Депутатът от "БСП лява България" Кристиан Вигенин обвини ГЕРБ, че са обявили война на брашна:
В предишния си мандат ГЕРБ обяви война на тютюнопроизводителите, която продължава и днес с нови средства. В райони, в които липсва друг поминък, сегашното мнозинство на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ въведе нови правила, с които обрича хиляди хора на мизерия. Отказахте данък общ доход за хората с най-ниски доходи да бъде възстановяван, вдигнахте минималния осигурителен доход от 250 на 420 лева. Само тези две мерки водят до това, че от 1-ви януари всеки тютюнопроизводител ще разполага със сто лева по-малко месечно.
БСП и ДПС предлагат да се преосмисли и приетият на първо четене текст в Закона за данък общ доход, с който минималният осигурителен доход на тютюнопроизводителите се увеличава от 240 на 420 лева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна