Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: ГДБОП излиза от ДАНС

Красимир Ципов
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисията по правни въпроси одобри на първо четене поправките в Закона за МВР. Изменението, предложено от ГЕРБ, предвижда ГДБОП да бъде извадена от ДАНС и да бъде подчинена отново на Министерството на вътрешните работи. Предложенията предвиждат да бъде върнато правомощието на президента да назначава председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

За промените гласуваха депутатите от управляващото мнозинство, против бяха от БСП и ДПС, "Атака" се въздържа. От БСП изразиха резерви с аргумента, че така се съсредоточават прекомерни правомощия в една структура. От ДПС възразиха, че в предложенията за главния секретар не е посочен мандат. 

Заместник вътрешният министър Красимир Ципов отхвърли обвиненията и обобщи:

МВР изразява своята принципна подкрепа по така внесения законопроект. МВР изразява принципна подкрепа и по другия законопроект - полицейските служители да получават идентификационен номер, когато участват като охрана на обществени мероприятия. Когато се гледаше закона от предишното политическо ръководство, се говореше, че това е най-социалният закон. Да, това е така, но към началото на месец ноември дефицитът по бюджета на МВР беше 210 милиона лева, повече от една пета от целия бюджет на МВР. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна