Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагаме на ЕК да правим газоразпределителен център

Бойко Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България предлага на Европейската комисия у нас да бъде изграден газоразпределителен център. В изпратеното писмо до Брюксел се съдържа официална покана към еврокомисаря за енергийния съюз Марош Шефчович, преди да отиде в Русия, да дойде в България, за да обсъди идеята с премиера Бойко Борисов. 
България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов център до Варна, откъдето бе планирано да минава маршрутът на газопровода "Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия и Словения и през тях за държавите от Централна и Западна Европа. Като предимство се изтъква добре развитата българска газопреносна инфраструктура и строящите се връзки със съседните страни.

Освен на руски газ, газовият център би могъл да разчита на българско синьо гориво от потенциални находища в Черно море, от блоковете "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терез", да бъде захранван от интерконекторите с Гърция и Турция, с газ от каспийския източно-средиземноморски регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали. В писмото се посочва още, че страната ни би могла да доставя синьо гориво и през газовата ни връзка с Румъния от очаквания значителен добив от румънския черноморски шелф. 

За разширяването и строежа на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от ЕС. 

Междувременно Европейската комисия е получила от Русия потвърждение за спирането на проекта "Южен поток". През януари Комисията ще предложи работна група, която да обсъжда енергийната сигурност на страните-участнички в проекта: Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.