Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е сътрудничила на ЦРУ при създаването на тайни затвори за изтезания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България не е сред държавите, сътрудничили на ЦРУ в програмата за създаването на тайни затвори за изтезания. Това потвърди швейцарският политик Дик Марти, който е автор на доклад на Съвета на Европа по темата, написан 4 години преди разкритията на комисията по разузнаване в Сената на САЩ. В интервю за "Хоризонт" Марти призова за съдебно преследване не само на извършителите, но и на поръчителите на изтезанията. 

Не съм препрочел доклада си преди нашия разговор, но нямам спомен вашата страна да има връзка с тези дейности. Наистина нищо не си спомням, да се е споменавало за България. Надявам се, правосъдието да се задейства срещу извършителите на тези мъчения и срещу политическите поръчители на изтезанията, а именно тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд, и евентуално бившия президент Буш

Преди дни беше огласен доклад на американския Сенат, от който стана ясно, че ЦРУ е използвало мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Това се е случвало в тайни центрове за задържане, извън САЩ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна