Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада

Снимка: Кети Тренчева

Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада. Те са отчаяни от ниските изкупни цени.

Недоволството на тютюнопроизводителите днес събра около 60 души на площада в град Хаджидимово, където през 2002-ра година бяха запалени първите бали с тютюн. Организира го наскоро създадено сдружение "Басма", чийто председател е Иван Сабахлъков

Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата,защото във всяка една къща джобовете са празни.

От 72 селища в Гоцеделчевския район има само шест комисии на три фирми, които изкупуват тютюна. Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. Макар че не вярват на политиците, хората настояха премиерът Бойко Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите:

Както е намерил за КТБ да я оправи с 3 млрд. заем, така да изтегли и за тютюнопроизводителите.

Близо 300 кг тютюн на тютюнопроизводителя Мустафа бе върнат от изкупвача като некачествен. Отчаян той запали продукцията си, за която се е грижел 8 месеца.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна