Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще ни изпрати експерти за съдебната реформа, енергетиката и еврофондовете

Снимка: government.bg

Германия ще подкрепи България в тази нелека за страната икономическа обстановка, обеща германският канцлер Ангела Меркел в разговор на четири очи с българския премиер Бойко Борисов. Тя се ангажира с изпращането на германски експерти у нас, които да окажат подкрепа за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. 

Меркел и Борисов обсъдиха ситуацията около "Южен поток" и членството на България в Шенген. Меркел заяви, че ЕС не се е отказал от проекта "Южен поток" и затова диалогът с Русия трябва да продължи. По думите й Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на когото може да се има доверие. Меркел посочи, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила.

По въпроса за членството ни в Шенгенското пространство, Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема. Меркел заяви, че дали морските и въздушни граници ще бъдат вдигнати, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна