Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен скок на основния лихвен процент в Русия

| обновено на 16.12.14 в 12:02

Централната банка на Русия рязко повиши основния си лихвен процент от 10,5 на 17 процента в опит да подкрепи рублата, чийто курс спада заедно с цените на петрола. 
В понеделник рублата загуби 10 процента от стойността си, а от януари руската валута е девалвирала с около 50 процента. Според анализатори тази тенденция се дължи на влиянието на западните санкции заради конфликта в Украйна и големия спад в цените на петрола. 
Средната цена на барел петрол падна малко под 56 долара, а през лятото бе 107 долара. Неотдавна руското правителство предрече рецесия за икономиката на страната.

Това накара финансовите експерти да изразят сериозни съмнения около ефективността на предприетите от  Централната банка действия, ако не последват допълнителни мерки за ограничаване на валутните спекулации. Например някои банки  в Екатеринбург решиха тази сутрин да припечелят от валутната вихрушка като продаваха еврото за сто рубли при централен курс 72 рубли, засилвайки по този начин паниката.

Спасяването на руската валута не трябва да е за сметка на икономиката, която при тези високи лихви ще бъде буквално задушена, предупреди бизнес изданието „Комерсант”.  Действията на финансовите власти бяха критикувани и в Държавната дума, където се чуха призиви за оставка на ръководството на Централната банка и дори на цялото правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна