Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вещици и приказни герои по Тери Пратчет се настаняват на видинска сцена тази вечер

4
"Вещици в чужбина"
Снимка: Драматичен театър- Видин
Добри или лоши, вещиците съществуват в легендите и фантазиите от дълги години. Те или яхват метлите, или носят големи черни шапки, или се превръщат в котки. Три видински актриси влизат в ролите на вещици - Ирина Флорова, Ана Дамянова и Минка Сурдулова, или основните героини в новия спектакъл "Вещици в чужбина", който ще гледаме тази вечер от 19 часа на сцената на Драматичния театър във Видин. Драматизацията е по една от историите от света на Тери Пратчет, разказа режисьорът на постановката Росен Пенчев:

Тери Пратчет е един от най-популярните, смешни фентъзи писатели в света. За първи път го правим на професионална сцена в България, тук във Видин, което си е събитие. Видин по странен начин ми прилича на Лондон, не знам заради мъглите, дъжда или реката, но ми харесва. Целият актьорски състав играе в спектакъла, някои играят много роли, други само една, но голяма, много са смешни. Има ги вещиците - Ирина, Ани и Минка, те много искат да са лоши, ама непрекъснато им се налага да са добри.

СнимкаВещици, приказни герои, омагьосани гори и какви ли още не фантастични същества. Как се създават декори, които да могат да отведат зрителите в света на приказките и какви трябва да са костюмите на актьорите, за да не се разминават с представите и стереотипите на публиката? Това ни разказва Бояна Бъчварова, чието дело са сценографията и костюмите:

Задачата е изключително трудна, защото това е фентъзи свят с фентъзи герои- вещици, джуджета, вампири. За мен най-голямото предизвикателство беше да съчетая всички места на действие, които са омагьосан замък, река, дворец, гора, поляна, на която се събират вещиците. Проблемът е, че авторът е прекалено познат и има изградени вече много представи за това как изглеждат героите. Хем трябва да се съобразя с тези представи, за да не разочаровам феновете на Пратчет, но и трябва да създам моя поглед към този свят.

Преди да напуснем света на приказното, надникваме в гримьорната, където хващаме на тясно една от вещиците в постановката Ана Дамянова.

СнимкаАз по принцип съм фея кръстница. Впоследствие би трябвало да стана истинска вещица, ако мина всички препядствия. А вече вещицата дали е добра или лоша, хората ще видят в спектакъла, който се надяваме да се хареса на цялата видинска публика.

Не пропускайте театралния спектакъл "Вещици в чужбина" тази вечер от 19 часа във Видинския драматичен театър. А още информация за това кога и как се е родила постановката може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени