Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка заяви, че рублата е подценена, но това не спря днешния нов срив на местната валута

Президентът на Руската централна банка заяви днес, че решението от снощи за драстично повишение на лихвените проценти увеличава рисковете за спекулативни залози срещу рублата и добави, че момента руската валута е подценена.

Ние трябва да направим така, че спекулативните стратегии срещу рублата да станат по-рисковани, каза Елвира Набиулина в телевизионно изявление по държавния ТВ канал Rossiya24 TV.

Набиулина потвърди, че Централната банка няма планове да налага каквито и да са "административни ограничения" за справяне с проблема на обезценяващата се рубла, опитвайки се по този начин да ограничи страховете за скорошно налагане на капиталов контрол в Русия.

В първите коментари на Централната банка, след като тя повиши основния си лихвен процент с 650 базисни пункта до 17%, Елвира Набиулина заяви, че затягането на паричната политика е насочено основно към овладяване на инфлацията, но в същото време ще окаже косвено влияние и върху нивата на рублата спрямо останалите валути.

Според нея отслабването на рублата е "сигнал", че Русия трябва да се научи как да живее в новите условия, осланяйки се на вътрешните ресурси, оценявани в рубли, и трябва да се пристъпи към замяна на досегашния внос. Запитана как ще се успокоят руските домакинствата на фона на рязката обезценка на рублата, Набиулина каза, че основната цел е да се направи така, че страната да бъде по-малко зависима от външните условия.

Председателят на РЦБ също така заяви, че повишаването на лихвите трябва да направи по-привлекателни депозитите в рубли.

Въпреки телевизионно интервю на Елвира Набиулина рублата бележи ново "свободно падане" спрямо еврото и долара, след като в началото на днешната търговия успя да поскъпне, но само за кратко, като реакция на рязкото повишение на основната лихва.

Сега руската валута бележи спад от цели 13% спрямо американския долар към ниво от 74 рубли, като дори за кратко удари ново историческо дъно от 79,52 рубли за един долар. Спрямо единната европейска валута руската рубла се срива в рамките на деня с цели 17,7% към 95,88 нивото, като по-рано през деня удари рекордно дъно от 97,92 рубли.

Основен негативен фактор за новата драматична обезценка на рублата оказва днешният подновен силен спад на петролните цени към пет и половина годишни дъна.

Сега януарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 3,64% към 58,84 долара за барел, а на фючърсите на американския лек суров петрол – с 3,36% към 54,03 долара за барел. Малко по-рано през деня цените на петрола тип "брент" и на американския лек суров петрол удариха поредни многогодишни дъна съответно от 58,50 долара за барел и от 53,80 долара за барел.

Междувременно първият вицепрезидент на РЦБ Сегрей Швецов обяви, че Централната банка ще предприеме и допълнителни мерки, за да стабилизира руските вътрешни финансови пазари. Той също така определи като "критична" настоящата ситуация на руския валутен пазар и на фондовата борса в Москва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени