Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда промени в Закона за МВР

| обновено на 18.12.14 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за ратификацията на неприет от Народното събрание закон.

Трети час депутатите обсъждат промени в Закона за МВР. Двата законопроекта са внесени от Петър Славов от Реформаторския блок и от Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Промените в закона за МВР са реакция на закона, влязъл в сила от първи юли тази година. Сериозни изменения се предвиждат да бъдат направени и в законите за ДАНС и специалните разузнавателни средства. Сред най-съществените от тях са връщането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" отново в МВР. В предложенията си ГЕРБ връщат и правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Идея на управляващите е и да се върне конкурсното начало за растеж в кариерата в системата. Ще се възстанови и Главна дирекция "Национална полиция" в структурата на МВР. Служителите на МВР да носят на видно място на предната дясна част на връхната им дреха индентификационен номер, който позволява индентификация на тяхната самоличност при охрана на митинги и масови прояви, предлагат от Реформаторския блок. Сериозни критики отправиха от БСП - лява България. Депутатът Атанас Мерджанов заяви, че ГЕРБ търсят единствено реванш:

Поголовно подслушване и тръшкането - това беше онова МВР, което днес вие искате да възкресите. Ние от БСП не сме съгласни. Не сме съгласни президентът формално да бъде включен в избора на главен секретар, за да се размие отговорността за неговото назначение. Кой заблуждавате с опорната ви точка за президента - балансьор? Едно трябва да е пределно ясно, четворната коалиция, това е политиката на ГЕРБ от периода 2009-2013 година и вие - техните партньори в днешното определение, не сте коректив. Вие сте съучастници.

И ДПС изразиха несъгласие със законопроекта. Депутатът Хамид Хамид добави, че парламентарната му група няма да го подкрепи, защото управляващите отклонявали вниманието от сериозните проблеми в МВР с вглеждането си в ролята на президента като балансьор в системата.

Истинската цел, която се преследва е да бъдат сменени хора, които в момента заемат тези позиции. Предложените промени изглеждат като първи стъпки към ограничаване правомощията на ДАНС, а това поражда и въпроса, каква е целта, към която са насочени.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че промените са необходими и те няма да донесат на служителите в МВР сътресения, нито скандални политически назначения. Няма да се намаляват заплати, нито ще се ограничават социални права. Вучков е категоричен, че има достатъчно време между двете четения на закона, за да се постигне съгласие по спорните моменти.

Мога да гарантирам, доколкото имам сили за това, че няма да има и скандални персонални назначения. Държавна агенция "Национална сигурност" продължава да стои като един мастодонт - хибрид с неясно как преплетени функции и правомощия. Тази реформа ще премине без сътресения. Този законопроект не предвижда каквото и да било орязване на  социални права. Ние като политическо ръководство можем да го гарантираме.

Депутатите от Патриотичния фронт и АБВ изразиха в пленарната зала своята подкрепа на промените в закона за МВР.

В първите дни на НС депутатите от мнозинството не показаха, че са доволни от работата на службата, след като изслушаха шефа на ДАНС за проведената акция срещу радикалния ислям. Засега за оставки не се e говорило.

Преди дни от агенцията възразиха писмено срещу предлаганите промени и предупредиха, че пак може да има влияния на определени кръгове.

Очаква се след приемане на промените главният секретар на МВР Светозар Лазаров също да бъде сменен, по силата на редица условия, които той няма да изпълнява след приемането на закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени