Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 350 бургазлии със зрителни проблеми чакат половин година очен ТЕЛК

Обществения посредник Таньо Атанасов  алармира новия здравен министър Петър Москов за проблема с липсващата вече 6-ти месец  лекарска експертиза по очни болести в Бургас. По  тази причина около 350 души с различна степен на очни увреждания са лишени от здравни и социални права. За периода те не са преосвидетелствани, поради което губят  инвалидните си пенсии и правото да  кандидатстват за социални помощи.  След промяната в нормативната база  през юли тази година общите ТЕЛК -ове  вече предлагат и специализирани експертизи. В момента в Бургас има три подобни комисии и нито един експерт по очни заболявания, коментира омбудсманът Атанасов.

С пълното си основание в периода в който ТЕЛК -а  не може издаде документ за освидетелстване,  хората могат да съдят институциите-съветва обществения посредник.  Но колко от тези хора с проблеми биха тръгнали по този път? 

 Към днешна дата решение на проблема няма.  Жалбите и към  РЗИ, която е призвана да намери решение и към Националната лекарска експертна комисия нарастват.  А хората,  които очакват оценка за здравния си статус за да получат пенсии и помощи,  все повече губят надежда и вяра, че някой в държавата се интересува от тях . 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени