Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът Ню Йорк ще забрани хидравличния фракинг

Снимка: БГНЕС

Американският щат Ню Йорк ще забрани хидравличния фракинг, след като доклад заключи, че методът за извличане на шистов газ крие рискове за здравето. Губернаторът Андрю Куомо съобщи за решението си след обявяване данните от доклад на експерти. Комисарят по околна среда на Ню Йорк Джозеф Мартенс заяви, че забраната ще влезе в сила в началото на следващата година.

Докладът излезе след шест години проучвания, по време на които в щата имаше мораториум върху фракинга. Решението за забрана поставя край на ожесточен дебат за ползите и вредите от процеса, който включва инжектиране в земята на вода, пясък и химикали за извличане на нефт или газ.

Енергийната индустрия в Съединените щати разкритикува решението на губернатора Андрю Куомо с аргумента, че въвеждането на забраната ще лиши щата от хиляди нови работни места и милиони долари от приходи.

Природозащитници приветстваха стъпката. Те подготвяха протести следващия месец, но заявиха, че вместо това ще излязат на демострация, в която ще носят плакати с благодарствени послания за губернатора.

Фракингът е забранен в Америка в още един щат – Върмонт. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна