Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВСС: Ще се изгражда нова система за случайно разпределение на делата

Снимка: БГНЕС

Ще бъде създадена нова компютърна система за случайно разпределение на съдебните дела. Това ще стане с пряко договаряне, реши Висшият съдебен съвет в последния си работен ден за годината. До решението се стигна след експертен анализ, според който всички софтуерни продукти, ползвани в българската съдебна система, могат да бъдат манипулирани.

Решението е временно до изработване на централизирана система за случайно разпределение на делата, за което се изисква обявяването на обществена поръчка - т.е. внедряването й може да отнеме цяла година. До него се стигна след разгорещен дебати, който на моменти преминаваше в лични нападки. 

Според компютърния експерт Васил Величков, това ще сложи край на съмненията в случайното разпределение на делата: 

Краткосрочното решение ще запуши генерално пропуските и недостатъците.

Величков все пак призна, че съвършен софтуер няма и това не е български патент. 
е съществува информационна система на този свят, включително системите, ползвани от ЦРУ и ФБР, които да са 100% сигурни. Също така, не мога да гарантирам надеждността на човешкия фактор

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.