Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаул Камиса Раз: Само чрез преговори може да се стигне до решаване на конфликта в Близкия изток

Снимка: БГНЕС

Позицията на Израел и на премиера Бенямин Нетаняху, свързана с международни натиск върху израелската държава да се оттегли от окупираните територии, остава непроменена. Израел е за продължаване на преговорите по начина, по който се провеждаха досега.

Ако палестинците продължават да пречат и да злепоставят Израел, държавата ни знае как да отговори, каза в Стара Загора посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз в отговор на въпрос на "Хоризонт". 

По повод резолюцията на ЕП посланик Шаул Камиса Раз бе категоричен, че само по пътя на преговорите може да се стигне до разрешаване на Близкоизточния конфликт, до определянето на граници и до създаването на палестинска държава. Във връзка с изваждането на "Хамас" от списъка на терористичните организации на Съда на ЕС, посланикът на Израел посочи позицията на държави като САЩ, Канада и Австралия, които настояват "Хамас" да се върне в този списък. 

Посланик Шаул Камиса Раз коментира, че в Стара Загора израелските инвеститори си партнират добре с местните власти и заяви намерението за реализацията на съвместни програми с ТУ. Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти обяви, че през януари в Прага на заседанието на борда на Еврейския европейски комитет Стара Загора ще бъде посочена заедно със София като пример за създаване на добри етнически отношения.

Посланикът ще запали в Стара Загора третата свещ за еврейския празник Ханука.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна