Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшиви играчки за над 23 милиона евро са засечени по европейските граници

Задържаните по европейските граници фалшиви детски играчки са 8 процента от общата контрабанда. Преди празниците обаче зачестяват опитите за нелегален внос на играчки, които могат да бъдат опасни - предупреждават от Агенция "Митници".

По европейските граници са засечени фалшиви играчки за над 23 милиона евро. В България преди празниците зачестяват опитите за контрабанден внос, обяснява главният експерт в Дирекция "Митническо разузнаване" Любка Цветкова.

Колегите на митнически пункт "Пристанище Варна-запад" задържаха 7583 детски играчки от Китай, имитиращи продукти на "Дисни". 

От Агенция "Митници" предупреждават, че фалшивите играчки са опасни за здравето на децата. Детски играчки се произвеждат извън всякакви стандарти и изисквания за безопасност, могат да съдържат дребни части, които при по-малки деца могат да бъдат погълнати. Във фалшивите детски играчки се открива и наличие на тежки метали, токсични вещества и други опасни химически съединения.

Важно е потребителите да бъдат информирани, че фалшивите стоки са не само некачествени, но и че с тяхната продажба се нарушава законът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна