Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: Има сближаване между ГЕРБ и ДПС, което по-късно ще се реализира в коалиция

Снимка: БГНЕС

Няма да подкрепим предложението парите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Нашата парламентарна група ще гласува против по няколко причини. Първата е, че ние сме удивени от начина, по който става всичко това. Стои въпросът и защо през главата на социалния министър се решават тези промени, заяви в интервю за Нова телевизия Георги Първанов – лидер на АБВ и президент на Република България от 2002-ра до 2012-а година.

Първанов няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен че трябва да се запълни една дупка в НОИ:

Този ход не решава нито един от проблемите на НОИ. Не се решават въпросите с неплащането на осигуровките или с инвалидните пансии //...Непрекъснато питаме защо се бърза и нямаме отговор. Има едно пренебрежение към партиите с по-малко електорално присъствие. Това показва, че се връщаме към коалиционното отношение, демонстрирано по времето на Дянков.

Лидерът на АБВ смята, че е добре да ги има и двата стълба на пенсионно осигуряване.

На въпрос защо ДПС подкрепя намеренията на ГЕРБ за реформа в пенсионната система, Първанов отговори:

Подозирам, че тук става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. Като че ли много бързо се форсира това. ГЕРБ и ДПС не са толкова непримирими, колкото бяха по време на предизборната кампания. Върви едни сближение, което ще се реализира по-късно в коалиция, прогнозира Първанов.

Според лидера на АБВ има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

Първанов пожела това да бъде опровергано от най-голямата партия в правителството и те да потърсят диалог с партньорите си в управлението.

По темата за "Южен поток" бившият президент заяви, че има един вариант, който му се струва реалистичен – трасето на "Южен поток" след Турция да тръгне по трасето на "Набуко-Запад", което е през България.

Трябва да убедим и Путин, и Брюксел, че това е по-добрият вариант. Такова трасе е разработено и начертано, заяви той, като допълни, че много тежка би била загубата на енергийните проекти, но още по тежка би била загубата на доверие между Русия и България. 

Относно добивът на шистов газ, Първанов беше категоричен, че трябва да се питат хората.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна