Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата ще се стабилизира в началото на 2015-а година, посочи руският финансов министър Силуанов

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви днес, че рублата определено ще се стабилизира в началото на следващата година.

Той също така потвърди, че министерството е продавало чуждестранна валута, като дори може да закупи обратно част от продадената твърда валута за собствени цели в началото на 2015-а година. По-рано през седмицата руското финансово министерство обяви, че е готово да продаде до 7 млрд. долара, за да стабилизира рублата, след като ден по-рано Централната банка на Русия се принуди да повиши основната лихва до 17% в опит да овладее срива на местната валута.

Силуанов отбеляза, че поради рязката обезценка на рублата с около 45% спрямо долара през настоящата година банките в страната нямат достатъчно капитал, за да посрещнат изискванията за капиталова адекватност. В тази връзка руското правителство представи проектозакон в парламента на страната, според който властите в Русия могат да предоставят до 1 трлн. рубли (около 16,45 млрд. долара) на банковия сектор.

"Увереността" на Силуанов, че рублата ще започне да се възстановява в началото на 2015-а година доведе до поскъпване на руската валута в началото на днешната търговия. Местната валута се повиши с 3,42% спрямо долара към 59,88 рубли и с 3,4% спрямо еврото до 73,59 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени