Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изискванията за бюджетна дисциплина на МВФ са отслабили здравните системи на страните, засегнати от ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изискванията за бюджетна дисциплина на Международния валутен  фонд (МВФ) са отслабили системите за здравеопазване на най-тежко засегнатите от ебола африкански страни и са попречили на координиран отговор за борба с епидемията, показва проучване, цитирано от "Франс прес".

Програмите за реформи, изисквани от МВФ, са забавили развитието на ефикасни системи за здравеопазване в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, смятат експертите от департамента по социология на Кеймбридж, на Университета в Оксфорд и на Лондонското училище по хигиена и тропически заболявания. Трите страни са в центъра на епидемията от ебола, взела над 7370 жертви за една година.

Програмите, които МВФ препоръчва, допринесоха за проблемите с липса на финансови средства и персонал и липсата на подготвеност на здравните системи в страните, засегнати от ебола, подчерта водещият автор на изследването Александер Кентикеленис от Кеймбридж.

През 2013-а година, точно преди избухването на епидемията, трите страни са се сблъскали с икономическите директиви на МВФ и нито една от тях не е могла да увеличи социалните си разходи, въпреки необходимостта от това в сферата на здравеопазването, смятат авторите на доклада.

Говорител на МВФ заяви, че мандатът на организацията не включва сферата на здравеопазването и е напълно погрешно да се твърди, че разпространението на ебола е последствие от политиката на фонда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна