Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на рублата след пауза в паниката на руските финансови пазари

В началото на днешната търговия рублата поскъпва с близо 5%, връщайки под ниво от 57 рубли за долар и под 70 рубли за едно евро. Руската валута изглежда подкрепена от предпазлива възходяща корекция на международните петролни цени и с оглед временна пауза на паниката на вътрешния валутен пазар след серия вербални интервенции и предприети мерки от управляващите в Москва за успокояване на обстановката.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари 2015-а година се повишават с 1% обратно над 58 долара за барел, като за кратко удариха връх от 58,53 долара – най-високо ниво от 11-и декември, докато фючърсите на петрола тип "брент" се повишават с 1,4% към 62,25 долара за барел.

Отслабващото напрежение на петролните пазари допринася за подобрение на ситуацията на руския валутен пазар и за повишение на рублата. Руската валута поскъпва с 5,15% спрямо долара към ниво от 56,54 рубли и с 4,86% спрямо еврото към 69,31 рубли.

През миналата седмица Министерството на финансите на Русия оказа силна вербална подкрепа на рублата и обяви серия мерки в нейна подкрепа, в т.ч. директни продажби на негови валутни наличност в размер до 7 млрд. долара, капиталова подкрепа за руските банки, подкрепа за паричната ликвидност в рубли и подобряване на регулацията, целяща да ограничи спекулативните движения на валутния пазар.

Наред с това се заговори, че руското правителство ще окаже натиск върху най-големите експортно-ориентирани компании да не държат техните приходи в чужда валута.

Междувременно Руската централна банка обяви, че на 18-и декември банката не е провеждала интервенции на валутния пазар. В същото време обаче финансовото министерство на страната е продало на вътрешния валутен пазар 500 млн. долара през Централната банка.

Частичната стабилизация на рублата подкрепи и Московската фондова борса, като деноминираният в долари индекс RTS се повишава с 5,7%, докато деноминираният в рубли индекс MICEX се повишава с 0,2%.

Въпреки известното отшумяване на паниката от началото на предходната седмица руската финансова криза продължава да оказва негативно влияние върху бизнеса в страната. Според агенция ТАСС втората по големина въздухоплавателна компания в Русия "Трансаеро" е поискала спешна държавна финансова помощ в размер на 100 млн. долара, за да може да покрие свои краткосрочни задължения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени