Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

| обновено на 16.07.24 в 16:16
2
Снимка: Радио Пловдив

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив.

Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня.

Общо 12 екипа на пожарната гасят пламъците. В центъра на селото е позиционирана водоноска на община Хисаря. Евакуирани са хора, живущи във вилната зона. 

Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки. 

"Положението е много трагично", коментира кметът на Калояново Младен Кичев. Според него се е възобновил старият пожар. 

Пожарът е пламнал в ранния следобед днес. Областният управител проф. Християна Ячева отправи призив към МО за помощ от 61-ва Стрямска бригада за техника и хора. На мястото на пожара е директорът на РДПБЗН ст. комисар Васил Димов. 

В землището на с. Каравелово горят сухи треви, ниви, стърнища и горски масив. Пожарът е започнал преди обед. Вятърът е обърнал огъня между Каравелово, Богдан и р. Стряма. Затворен заради силно задимяване е пътят  Богдан - Каравелово. Обходният маршрут е през село Войнягово. На място е пристигнала водоноска от община Карлово. 

Според кмета на Каравелово Лило Нешев огънят е овладян откъм село Каравелово, но между селото и съседното населено място – Богдан, е много проблемна ситуацията, допълни той. Към момента няма опасност пожарът да се прехвърли към населените места.

Върви още един пожар от Стрелча към Кръстевич. Възникнал е към 10.00 часа сутринта. Гори иглолистна гора край Стрелча. 

Гасят го пожарникари от Белово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера и Батак. Областният управител Валентина Кайтазова е предоставила дрон за наблюдение на пожара от въздуха.

Тежка техника от "Асарел - Медет" работи на терен за проправянето на просеки. 

На мястото е и директорът на Пожарната в Пазарджик. На този етап няма данни за площта на пожара и причините за него. 

Заради задимяването в района третокласният път между Стрелча и Копривщица бе временно затворен. Автомобили се пропускат периодично.



По публикацията работи: Неда Велкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени