Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Рождество Христово!

| обновено на 25.12.14 в 12:04
Снимка: pravoslavieto.com

Днес празнуваме Рождество Христово - един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Българският патриарх Неофит отслужи Тържествена Рождественска св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В своето послание по време на Светата литургия, патриарх Неофит призова за укрепване на вярата към Бог и за изява на действената любов към нашите ближни. Негово светейшество отправи благопожелания за здраве, благоденствие, единство и успех на българския народ във всяко добро дело и начинание.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). На 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. До IV век в календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос, а само възкресението, възнесението и кръщението му, отбелязват те.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката започва от Игнажден, когато разучават празничните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът. Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев слънце.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. Обичайно е на трапезата да има свинско и тя да не се вдига цял ден. На масата могат да се видят хлябове и питки с различни форми и шарки, свързани с големия празник. Изпичат се краваи или малки питки с кръстове, които се дават на коледарите, когато запеят на пътната врата.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич. Имен ден празнуват: Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Радостина, Христо, Христофор, Христомир, Христина, Християна, Кристин, Кристина, Кристияна. Според статистиката 146 305 българи празнуват имен ден на Рождество. От тях 100 061 са мъже, а 46 244 - жени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна