Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка катастрофа с 15 полицейски служители

| обновено на 26.12.14 в 17:56

Повече от 6 часа продължава операцията по изтеглянето на камиона, който падна в дере край село Горно Ябълково, община Средец. Тялото на 34-годишния шофьор Асен Асенов, който загина при катастрофа, е извадено, съобщиха от МВР. Продължава акцията по изтегляне на падналия в дере камион, с който са пътували 15 гранични полицаи. Шестима от пострадалите остават в Бургаската болница.

По-рано днес смъртта на шофьора потвърди на брифинг в Елхово министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той уточни, че шофьорът Асен Асенов, на 34 години, е бил служител на "Гранична полиция" - Русе. Мъжът е семеен, с две деца.

Причините за тежката катастрофа с гранични полицаи се установяват, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Камионът все още не е изваден от дерето, където се преобърна, тъй като мястото е труднодостъпно и не може да се разположи специализирана техника. Няма данни водачът да е употребил алкохол. Спасителни екипи на бургаската пожарна работят по изваждането на автомобила. МВР ще окаже пълно съдействие на Окръжна прокуратура - Бургас за изясняване на причините за катастрофата. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза още:

Твърдата метална конструкция, която е на превозното средство ги е спасила от доста по тежки последици. Посетихме колегите, които са в болницата в град Бургас. Общо взето те са без опасност за живота. Има двама колеги с фрактури, единият на крака, другият на ръката. Има и колеги, които се оплакват от болки в гърдите, в корема.

След посещението в Бургаската болница министър Веселин Вучков каза, че е разговарял с настанените в хирургия, ортопедия и неврология. Те са в стабилно състояние, няма опасност за живота им. Осигурена е и кръв от техни колеги, ако се наложи кръвопреливане.

Заедно с министър Вучков и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в болницата е бил и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Захарин Бенов. Бенов уточни, че инцидентът е станал на равен участък. Автомобилът е излязъл от пътя и се е преобърнал в  дере, което е дълбоко от 4 до 5 метра. Водата е покрила кабината и затова навреме не са успели да извадят шофьора. Извършват се процесуално следствени действия. Районът все още е отцепен. На място работят следователи и поемни лица:

Колегите са направили всичко възможно, въпреки нараняванията, които самите те са имали да спасят колегата си.

По-рано заместник-директорът на дирекция "Гранична полиция" Милен Пенев даде поясения за инцидента:

Товарен автомобил ЗИЛ-131, превозващ 14 служители, които са завършили своята смяна в района на с. Горно Ябълково, община Средец. Колата се преобръща в близкото дере. Всички превозни средства, които участват в специализирана полицеска операция, системно преминават през технически прегледи и са технически изправни.

Служителите се връщали от смяна след охрана на българско-турската граница. След катастрофата водачът на автомобила е бил изцяло притиснат от тежестта на ЗИЛ-а и се е намирал под вода. Останалите 12 служители своевременно са били транспортирани към МБAЛ-Бургас.

Шестима полицаи са настанени в Бургаската болница. Други шестима са прегледани и пуснати за домашно лечение.

Състоянието им обобщава дежурният лекар, д-р Светослав Иванов:

От 2.30 до 7.30 часа 12 човека преминаха през противошокова зала. Шест от тях са хоспитализирани, шест човека за домашно лечение, двама в ортопедия, двама в неврохирургия, двама в хирургично отделение. В ортопедията единият е със счупена ръка, другият със счупен крак, в хирургия са с контузия на гръден кош и бял дроб, и двамата, в неврохирургия - с контузия на главата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна