Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия поема спасителната операция на запалилия се ферибот

Снимка: http//www.itv.com

Ръководството на спасителната операция на ферибота "Норман Атлантик” беше поето от италианските власти, тъй като корабът е под италиански флаг и се намира извън териториалните води на Гърция. Друга причина е, че  страната разполага и с нужната техника.

Изпратени са два хеликоптера, а от пристанището на Бриндизи към мястото, което е на около 35 морски мили от бреговете на Италия отплава специален влекач.

Ситуацията около пострадалия ферибот  е драматична заради лошото време. Той е неуправляем и морското течение го влече към албанските брегове, заради което Италия поиска съдействието на Албания. Хеликоптер на италианските военноморски сили  успя да спаси 8 души, някои от които са с опасност от измръзване. Част от пътниците са успели да се качат  на спасителни лодки, но поради бурното море пречи на притеклите се на помощ кораби да им помогнат.

Фериботът се е наклонил на едната си страна. Останалите пътници и капитанът, които са на борда му,  не могат да използват лодки, тъй като електронното им управление не действа заради на пожара.

Ръководството на фирмата собственик на ферибота се събра на извънредно съвещание

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна