Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на рублата с близо 6% в началото на днешната търговия

В началото на днешната тънка и неликвидна търговия рублата се обезцени с близо 6% спрямо долара и еврото, тъй като руските износители намалиха техните продажби на чуждестранна валута след акумулирания от тях достатъчен обем рубли, за да посрещнат предстоящото в края на годината плащане на данъци.

Негативно влияние върху местната валута оказва и спада на БВП на Русия през ноември с 0,5% на годишна база - първото свиване на руската икономика от октомври 2009-а година.

Сега американският долар поскъпва с 4,14% към 56,15 рубли, докато еврото се повишава с 4,05% към 68,56 рубли, след като при старта на търговията в Москва рублата се срина с над 6% спрямо двете основни валути, съответно до 58,28 и до 70,81 нивото.

Междувременно Руската централна банка (РЦБ) посочи, че на 25-и декември тя и финансовото министерство не са провеждали интервенции на валутния пазар в подкрепа на рублата.

В рамките на 2014-а година РЦБ изхарчи над 80 млрд. долара от своите валутни резерви за да ограничи драматичната обезценка на рублата от близо 40% спрямо долара и еврото. През втората половина на декември и Министерството на финансите пък започна да продава своите остатъчни за годината валутни резерви в опит да подкрепи рублата. Преди дни властите в Кремъл задължиха големите руски експортно-ориентирани компании да продават техните приходи в твърда валута. Това налагане на "неофициален" контрол на капитала доведе по време на коледните празници (на 26-и декември) до скок на рублата за кратко към триседмични върхове спрямо долара и еврото, съответно към 50,16 и към 62,29 рубли, преди обаче местната валута да се окаже под нов натиск от продажби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна