Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителната операция на бедстващия ферибот "Норман Атлантик" продължава. Спасени са 379 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Спасените до момента пътници от „Норман Атлантик” са 379 души.

49 пътници, успели да се качат на спасителна лодка, пристигнаха в Бари на борда на търговски кораб. Сред тях са една бременна жена, 4 деца с родителите си и двама бежанци от Афганистан. Ранените са двама, единият с обгаряния. Повечето са измръзнали. На всички се оказва лекарска помощ. Турски гражданин в състояние на шок разказа, че в спасителна лодка имало четирима починали пътници – двама мъже и две жени, а други скочили от уплаха в морето. Информацията подлежи на потвърждение от страна на италианските власти.

Спасените вече са 379 души, а пътниците, останали за момента на "Норман Атлантик", са около 100. Спасяването им е възможно само по въздух. Четири хеликоптера на италианските военновъздушни сили ги изтеглят от най-горната палуба на ферибота и ги прехвърлят на военния кораб-амфибия "Сан Марко", където им се оказва първа помощ. На час се спасяват до 20 пътника, като спешните случаи веднага се препращат с хеликоптери в болници в област Пулия. Външният министър Паоло Джентилони поясни, че по спасителните дейности има пълен синхрон между Италия, Гърция и Албания. Фериботът се тегли от влекач по посока албанско пристанище, а пожарът е почти овладян. В Адриатическо море времето остава лошо. Прокуратурата в Бари започна разследване по случая.

До момента четирима български граждани са спасени и са в добро състояние, съобщи Министерството на външните работи.

Тази сутрин бе потвърдено, че още две жени са евакуирани на малтийски кораб, участващ в спасителната операция. Това са Р. Тодорова и С. Аргирова, а снощи бяха оповестени имената на други двама спасени българи - Галин Хайтов и Красимир Естов. Спасените пътници са откарани в болници в Бриндизви, Бари и Лечи. Българският консул в Рим пътува за среща със спасените ни сънародници.

Остава противоречива информацията колко още българи има на борда на кораба. В списъка на пасажерите, предоставен от гръцките власти, фигурират девет българи, пътуващи с ферибоота, но според италианската страна те са по-малко, обясни говорителят на външното ни министерство Бетина Жотева.

Според това, което не изпратиха италианците, нашите съграждани са били само седем. В момента това се уточнява, преди всичко приоритетът е спасяването на хората от ферибоота. Индентификацията на спасените ще бъде уточнявана в последствие.

Българските дипломати в Италия и Гърция са  в постоянен контакт с местните власти и ще съобщават своевременно през деня за развитието на спасителната операция.

Пътници - гръцки граждани, от горящия ферибот, съобщиха пред медиите за пропуски в организиране на спасителната акция. Властите не коментират причините за пожара, но според експерти, вероятно е да са се запалили цистерни със зехтин.

Гърци, които се спасиха от горящия ферибот, признаха, че са се хвърляли в морето, за да не изгорят от пожара, който бързо се е разрастнал. Имало недостиг и на спасителни екипи.

Няколко версии вече се появиха за причината за пожара. Най-вероятната, според експертите, е претоварване на ферибота с тирове, които са били паркирани близо един до друг. Сред тях е имало и няколко цистерни със зехтин, които са създали условия за силния пожар.

Лидерите на партиите, преди днешния вот в парламента, се информираха за развитието на спасителната операция и състоянието на евакуираните пътници. Депутатите получиха уверение от министрите на отбраната и на корабоплаването, че спасителната акция ще продължи докато всички бъдат евакуирани от горящия ферибот.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени