Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със сигурност токът ще поскъпне

Светла Тодорова
Снимка: БГНЕС

Със сигурност ще има увеличение на цената на тока през следващата година, заяви пред „Хоризонт“ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова: 

Затова, защото пазарните цени, по които продават централите, са по-високи от тези, които са регулирани. 
С колко ще поскъпне електроенергията, зависи от това дали ще има реформи в сектор "Енергетика".
В смисъл ще бъдат ли предоговорени цените с т.нар. "американски централи", ще бъде ли възприет някакъв по-пазарен модел за възобновяемите източници, ще бъде ли преструктуриран НЕК към по-пазарна ориентация.
За разлика от електроенергията, при природния газ от април се очаква ново поевтиняване. Цените на алтернативните горива ще определят в какъв размер ще бъде то.
Ако те се запазят такива, каквито са в момента, ще бъдат две тримесечия включени в цените. И колкото по-голям период с ниски цени се включва, толкова по-голямо е очакваното намаление.
А по повод разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка на сроковете за отчитане на електромерите, Светла Тодорова посочи:
Уведомихме електроразпределителните предприятия. Отново им напомнихме за техните задължения и някои от тях внесоха писмени  декларации, в които казват, че е създадена необходимата организация, така че да бъдат спазвани сроковете.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна