Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Чирпанлиев е уволнен като председател на Агенцията за бежанците

| обновено на 29.12.14 в 15:10
Николай Чирпанлиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от длъжност, съобщиха от правителствената пресслужба. Чирпанлиев  беше назначен на този пост през октомври миналата година, след като предишният шеф Никола Казаков беше уволнен с мотив, че не се справя с работата. 
Досегашният заместник-председател Васил Върбанов ще изпълнява временно длъжността до назначаване на нов председател на Агенцията.
Още миналата година от ГЕРБ поискаха оставката на новоназначения председател Николай Чирпанлиев заради кризата с бежанците, и година по-късно освобождаването му става факт.

Вицепремиерът Меглена Кунева, в чийто ресор е Агенцията за бежанците, обясни пред "Хоризонт" мотивите за уволнението на Чирпанлиев:
През есента имаше одит на МВР, който показа, че средствата не се изразходват така, че да имат по-голяма добавена стойност, че има доста оплаквания от неправителствени организации, че няма специални мерки по интеграцията. От над 800 деца едва 30 ходят на училище, ограничени са курсовете по български език. В началото на следващата година вече ще започне работа Националният съвет по имиграционна политика. Надявам се, че ще имаме една цялостна стратегия за имиграционните потоци от ограничаването им по границата през настаняването в центрове до засилената интеграция на получилите закрила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна