Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер Ангела Меркел ще направи 10-тото си обръщение към нацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Критика към ксенофобско движение и към политиката на Русия са сред основните акценти в традиционното новогодишно обръщение на германския канцлер Ангела Меркел. Това е десетото обръщение на Меркел от 2005-та година насам.

Това е част от историята на нацията, написаха тази сутрин вестниците в Германия, припомняйки, че за десети пореден път в новогодищната нощ обръщение ще направи първата жена-канцлер в историята на страната.

Наред със статистиката – колко милиона души са я гледали и слушали през годините и как е била облечена, медиите не пропускат да припомнят акцентите в обръщенията на г-жа Меркел към нацията.

Европа реши да не позволи да бъде раздробена, е категорична тя. Ние разбрахме и приемаме предизвикателствата. Наред с това тя говори за 2014-та като една година на кризите – кризата с еболата, терористичните прояви на Ислямска държава и всички други предизвикателства във вътрешнополитически и глобален аспект.

Разграничаване от движението ПЕГИДА, ясни думи на несъгласие за водената от руския президент Путин политика към Украйна и предупреждението към действията на „Ислямска държава”, ще чуят довечера от г-жа Меркел милиони германци.

Не следвайте това, за което те викат, е категорична канцлерът за ксенофобските прояви на зародилото се в Дрезден антиимигрантско и антиислямско движение.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени