Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма сигнали за пострадали и щети от силния вятър в страната

| обновено на 04.01.15 в 18:29
Снимка: БГНЕС

На много места в страната в следобедните часове започна да духа много силен вятър. В ранния следобед в Ловеч пулсациите на вятъра достигнаха до 28 м/с или 100 км/ч. Към момента няма постъпили сигнали за поражения. Силният вятър в София не е предизвикал засега поражения. Сигнали за проблеми могат да се подават на тел. 112.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" казаха за "Хоризонт", че към момента няма информация за поражения, причинени от силния вятър и сигнали за пострадали хора.

В сила е обявения от меторолозите - жълт код за потенциално опасно време заради силен вятър, обявен в 25 области от страната.

Няма образували се колони от автомобили по основните пътища, съобщава Мария Ботева от "Пътна полиция".

По данни на МВР и Главна дирекция "Охранителна полиция", към настоящия момент по автомагистралите и първокласните пътища трафикът в посока към столицата е интензивен, но няма данни за затруднения при придвижването или някакви задръствания. Автомобилният поток от ГКПП "Кулата" към София е леко усилен, а от останалите ГКПП-та към вътрешността на страната трафикът е с нормална следпразнична натовареност. Няма сигнали за възникнали забавяния или образувани колони. Органите на "Пътна полиция" на територията на цялата страна подпомагат движението и го насочват с цел облекчаване на трафика и избягване на пътни конфликти и инциденти. Препоръчително е при образуване евентуално на колони водачите да запазят спокойствие, да проявят търпимост към останалите пътници и пътуващи, да не предприемат рискови маневри и да изпълняват указанията на контролните органи, подчерта Ботева.

Във връзка със очаквания трафик след почивните дни, екипи на Автомобилната администрация осъществяват засилен контрол на автомагистралите, автогарите, летищата и граничните пунктове. Целта е да се осигури безаварийно и спокойно придвижване на хората. 

Наши хора има по главните пътища и по магистрали. Те следят главно за техническата изправност на товарните автомобили, на автобусите, времената за управление на водачите. Няма да пречим на свободното придвижване на гражданите, които бързат да се приберат към столицата или обратно. Ще реагираме само там, където трябва. Контролът на граничните пунктове на страната е организиран по отношение на зимното снегопочистване. Там наши хора няма да има, освен ако няма нужда от тях, т.е. ако се влоши метеорологичната обстановка, наши хора ще има там с цел безопасно придвижване на товарни автомобили и автобуси към вътрешността на страната. Имаме предвидени хора, които работят в днешния ден около летищата, около леките таксиметрови автомобили. Ще се следят за нерегламентираните превози на пътници също, заяви Владимир Колев, директор на ДАИ София.

На шофьорите, които слизат от Родопите, се препоръчва да изберат пътя Доспат-Кричим заради свлачище по пътя Асеновград-Смолян.

В Силистренска област вали мокър сняг. Има мъгла и намалена видимост, но няма снежна покривка. 10 машини опесъчават опасните участъци по главните пътища за Русе, Шумен и Добрич.

На граничния пункт "Капитан Андреево" обстановката е спокойна.

Нормално се осъществява и движението на влаковете в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна