Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Пенев е новият директор на "Гранична полиция"

Снимка: МВР


Тепърва ще се решава дали да бъдат назначени нови 700 служители в "Гранична полиция" за противодействие на бежанската вълна, или ще се използват военни. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков.

Официално беше обявен и новият директор на "Гранична полиция" – Милен Пенев. Той заема мястото на Захарин Пенов, подал оставка след катастрофата на камиона с гранични полицаи, при който загина един техен служител. Информацията за смяната беше потвърдена след церемонията "Полицай на годината", на която бяха раздадени 10 награди.

Вътрешният министър уточни, че днес по-късно на срещата му с вицепремиера Меглена Кунева трябва да стане ясно дали в Гранична полиция ще бъдат назначени нови 700 служители, както беше анонсирано преди дни, или за охраната на българско-турската граница ще се ползва ресурсът на Българската армия. Той добави, че към момента бройката на служителите в МВР – 47 хиляди, е на санитарния минимум, на който Министерството може да работи. Въпреки това обаче Вучков смята, че бюджетът на МВР в перо "Заплати" е достатъчен за изплащането на нормалните заплати именно само на тези 47 хиляди души.

Вучков анонсира и още веднъж административната реформа, която предстои в МВР. Той обаче каза, че тя ще бъде представена подробно следващия понеделник. 

От своя страна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отчете намаление в битовата престъпност и в грабежите и допълни, че към момента няма нова информация за Петко Сертов.

Общо 10 индивидуални и общи награди "Полицай на годината" бяха раздадени днес на церемонията в НДК. Голямата индивидуална награда отиде при Димитър Зафиров от Криминална полиция за разкриването на поръчково убийство и за разбиването на престъпна група, която се занимава с убийства и рекет. Общата награда "Полицай на годината" взе Регионалният граничен сектор в Елхово.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна