Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина големият италиански музикант Пино Даниеле

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 59-годишна възраст почина големият италиански музикант и символ на неаполската култура Пино Даниеле. За последен път той пя само преди дни на новогодишния концерт, организиран от италианската телевизия РАИ.

Новината за смъртта на Пино Даниеле съобщи пръв, чрез интернет, неговият колега и приятел Ерос Рамацоти и беше потвърдена след това от семейството.

Неаполският музикант е известен в цял свят със своя уникален глас и стил в рока, намерил своите превъплъщения в джаза и блуса.

Пино Даниеле имаше кардиологични проблеми и му предстоеше преглед в Рим. Той се почувствал зле тази нощ в дома си в област Тоскана и въпреки усилията на лекарските екипи си отиде от този свят.

Цялата музикална общественост в Италия е дълбоко разстроена, както и родният му град Неапол, чийто културен символ беше той.

Пино Даниеле има незабравими концерти и съвместна дейност с редица големи музиканти от световен мащаб като Боб Марли, Ралф Таунър, Чък Кърия, Уейн Шортър, Тед Търнър, Лучано Павароти, Ерик Клептън и още много други звезди от различните музикални жанрове. Много са и неговите хитове, публикувани общо в 31 албума. Фамозна е филмовата му музика за различни кино продукции като песента Jeso’ pazzo (Аз съм луд) във филм за Марадона и във филма "Трима братя" на Франческо Рози.

Последният му дар към хората беше на 1-ви януари тази година чрез популярната и изпълнена със символи песен О’scarrafone (Хлебарката) с посланието човекът да е човек.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна