Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици се очаква план за справяне с бежанския натиск

Снимка: Добромир Видев

До две седмици в Министерския съвет ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с бежанския натиск. За това се разбраха на работна среща вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи, на отбраната, на регионалното развитие и на земеделието. 

Създават се две работни групи - по правни и по логистични въпроси, които ще се срещнат утре, за да обсъдят подробно, както строежа на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже за охрана на границата с техника и логистика. Допълнителна среща ще има и между земеделското министерство и МВР за изграждането на 110 километра пътища, покрити с чакъл в граничните зони, които попадат в горския фонд. 

Обсъден е бил и въпросът с евентуалното връщане у нас от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в Европейския съюз. Миналата година е имало над 7 800 запитвания от над 20 страни за такива лица като над 6 800 са за връщането им у нас. Въпреки големият брой запитвания, в България са върнати 180 души миналата година. 

Заради възможността от увеличаване на имиграционния поток през пролетта, Министерството на отбраната трябва да представи списък от сгради, които да бъдат преустроени в центрове за настаняване на чужденци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна