Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще оценява иззетите от КТБ картини

Снимка: БГНЕС
Експертна комисия ще оценява иззетите от прокуратурата картини от централата на Корпоративна търговска банка, обяви министърът на културата Вежди Рашидов след заседание на правителството. Той добави, че картините се съхраняват в Националния историческия музей и съдбата им ще бъде решена скоро:

Сега са прибрани на топло, по бройки. Сега ще има комисия, ще се направи експертна и ще се установи кои са оригинали, може и копия да има, не знам какво има. Вчера от министерството заместник-министърката беше, експерти бяха, имаше хора, натовариха ги и ги прибраха при Божидар Димитров, където са съкровищата, да се пазят в хранилищата, докато се установят нещата. Единствено прокуратура и съд ще кажат какво с тях трябва да се случи. Ако ги конфискуват, ще ги предадат на държавата, ако не, ще ги върнат.

Според Рашидов назначаването на Александър Морфов за временен директор на Народния театър е оправдано, защото той е професионалист:

Какъвто и да е, Александър Морфов е един голям български режисьор. Не Морфов, зад Морфов седят 250 български големи артисти. Тези хора трябва да са обединени около кауза, мотивирани да работят и театърът го обича и го иска. Какво искате и ме питате защо не назнача някой от Фейсбук ли? Какво да правим с този театър? Театър ли искаме да гледаме, голямо изкуство ли? Голям български творец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени