Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Поевтиняването на петрола е довело до по-голяма дефлация в еврозоната през декември

Заради поевтиняването на петрола в еврозоната е отчетена по-голяма от очакваната дефлация през декември, сочат данни на Евростат. Въпреки опитите за съживяване на европейската икономика, безработицата през ноември в страните, приели еврото, е останала 11,5 на сто за четвърти пореден месец.

През декември спадът на  потребителските цените в еврозоната е бил с 0,2%. Дефлацията се случва за първи път от 2009 година, когато бе най-тежкият период от финансовата и икономическата криза. Според Евростат основният фактор за спада на цените през декември е поевтиняването на петрола, като от европейската статистика уточняват, че в декемврийските данни не се включва Литва, която се присъедини към еврозоната през януари.

Дефлацията е един от основните рискове пред съживяването на европейската икономика. На фона на опитите на Европейската централна банка да стимулира растеж, за четвърти пореден месец безработицата в еврозоната е на ниво от 11,5 на сто, което означава, че повече от 18 млн. души нямат работа. В 28-те страни членки на Европейския съюз показателят е спаднал до десет на сто, което обаче прави повече от 24 млн. безработни.

През ноември у нас безработицата е отбелязала минимален спад до 11,1%, но все още е над средното за съюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна