Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Нападението срещу "Шарли ебдо" показва, че терористите се страхуват от свободата на словото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама нарече атаката срещу френското списание "подла" и "зла". Нападението според него показва, че терористите се страхуват от свободата на словото.

Пред репортери Обама изрази своите съболезнования към парижани и Франция като цяло, заради "ужасната терористична атака". Той обеща, че Съединените щати ще окажат помощ на съюзника си в борбата срещу тероризма за изправяне на извършителите пред правосъдието.

Нещо, в което съм твърдо убеден, че с французите споделяме ценности. И една от тях е  универсалното убеждение, че свободата на изразяването е нещо, което няма да бъде заглушено заради неразумно насилие, каза президентът.

Обама добави, че организациите, които се попитват да извършват подобни нападения, ще бъдат победени.

Телевизия NBC припомня, че през 2012-а Белият дом разкритикува публикацията на карикатури на пророка Мохамед в "Шарли ебдо", като ги определи за "дълбоко обидни за много хора".

По време на брифинг тогавашният прессекретар Джей Карни постави под въпрос доколко е подходящо публикуването на подобни карикатури, но наблегна на принципа за свобода на словото и заключи, че независимо колко обидни може да са карикатурите, те по никакъв начин не могат да оправдаят насилие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна