Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През февруари ЕК излиза с нов план срещу тероризма

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

През февруари Европейската комисия ще представи нов план за борба с тероризма, съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер. Той ще включва мерки за по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. Ще бъде направен и детайлен анализ как действа Шенгенската система с цел подобряването й. На превантивните и изпреварващи действия ще бъде отделено особено внимание.

Юнкер заяви, че Европа несъмнено трябва да реагира на вчерашния атентат в Париж но и да запази спокойствие и да действа обмислено:

Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки – защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече, или недостатъчно далече.

Председателят на ЕК направи изявлението си в Рига, където днес Европейската комисия провежда срещи с латвийско ротационно председателство на Евросъюза. Там е било взето решение Комисията да отпусне допълнителна макрофинансова помощ на Украйна на стойност 1,8 милиарда евро.

Парите ще са под формата на средносрочни заеми, получаването им ще бъде обвързано с реализирането на реформи в редица области, а целта на средствата е да се стабилизира политическата и икономическа обстановка в страната, която продължава да страда от рецесия и влошаващи се показатели заради конфликта. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна