Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Куба започват официални разговори за възстановяване на дипломатическите си отношения

Снимка: ЕПА/БГНЕС
САЩ и Куба ще започнат на 21-ви януари в Хавана първите си официални разговори за нормализиране на дипломатическите си отношения, съобщи Държавният департамент, цитиран от световните информационни агенции.

Помощник държавният секретар за Латинска Америка Робърта Джейкъбсън ще посети Хавана на 21-ви и 22-ри януари за тези дискусии, съобщи говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.

Разговорите ще са първите официални срещи след 18 месеца тайни преговори между САЩ и Куба под егидата на Ватикана и Канада.

Най-малко 35 политически затворници бяха освободени в Куба през последните 48 часа, в рамките на началото на дипломатическо сближаване със САЩ, обявено в средата на декември. Това съобщиха вчера кубински дисиденти, цитирани от Франс прес.

Повечето освободени затворници са членове на Патриотичния съюз на Куба, нелегална опозиционна организация, базирана в източната част на страната, заявил пред агенцията Елисардо Санчес, председател на Кубинската комисия за правата на човека, забранена, но толерирана от властите организация.

Президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро обявиха на 17-и декември, че двете страни ще започнат нормализиране на дипломатическите си отношения след повече от половин век американско икономическо ембарго срещу комунистическия остров, припомня АФП. Тогава Хавана се ангажира пред Вашингтон да освободи 53 политически затворници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна