Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският Християнсоциален съюз поиска по-строги мерки за сигурност след атентата в Париж

След атентата в Париж в Германия бяха възобновени дебатите за затягане на мерките за сигурност. На своя партиен конгрес баварският Християнсоциален съюз (ХСС) направи предложение службите за сигурност отново да започнат да съхраняват лични данни. Социалдемократите отхвърлиха това предложение като неработещо. 

Експерти по вътрешните работи и сигурността на баварския Християнсоциален съюз ще внесат за обсъждане в Бундестага предложения за по-строги мерки за сигурност. Сред тях са повишаване на правата на полицията, съхраняване на лични данни на заподозрени и по-строг Наказателен кодекс.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас трябва да осигури достъп до данните на заподозрени терористи от страна на полицията, искат още от ХСС.

Конституционният съд забрани още през 2010-а година съхраняването на лични данни, припомниха обаче социалдемократи. Те посочиха и че това е практика във Франция, но не е предотвратило кървавия атентат в Париж, при който загинаха 12 души.

Междувременно мюсюлманската общност в Германия обяви, че днес ще излезе на протест срещу злоупотребата с религията от страна на екстремисти и осъди остро убийствата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна