Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик няма деца, настанени в институции през миналата година

Снимка: БГНЕС

През 2014-та година в Пазарджик няма нито едно дете, настанено в специализирана институция. По-голямата част от изоставените 89 бебета са върнати на биологичните си родители, останалите са осиновени или се отглеждат в приемни семейства. Данните са от доклад, предоставен на заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация.

27 от изоставените още в ридилния дом деца са настанени в приемни семейства, като 20 от тях вече са осиновени. Специалистите от отдел "Закрила на детето" са успели да убедят родителите на 62 от децата да бъдат приети отново в семействата си. Освен това в изпълнение на проект "Детство за всички" в област Пазарджик работят 4 от общо 8-те изградени центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят 48 младежи.

На заседанието беше взето решение Областният координационен махенизъм да остане постоянно действащ консултативен съвет към областния управител с оглед увличаващия се брой изоставени бебета. Освен с деца, съветът ще работи и в посока превръщането на домовете за стари хора в нови тип социални услуги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна