Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 януари Църквата почита паметта на преподобни Дометиан епископ Мелитински

Честит имен ден, Ваше Високопреосвещенство!

Негово Високо Преосвещенство Митрополит Домениан в разговор със своя викариен епископ Поликарп Белоградчишки
Снимка: Видинска Света Митрополия

На 10 януари Църквата почита паметта на преподобни Дометиан епископ Мелитински, който се явява духовен покровител и патрон на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. По този повод в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин ще бъде отслужена света Литургия и ще бъде почетен именният ден на Видинския митрополит Дометиан, носещ достойно името на преподобния отец, съобщават от Видинската света митрополия.

Светата Литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, тъй като Видинският митрополит служебно е възпрепятстван да бъде в дворите на своята епархия и ще отбележи паметта на Свети Дометиан в София, в Синодалната палата.

Сътрудниците на Видинската света митрополия, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, клирът и благочестивият и верен народ най-сърдечно поздравяват Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и му пожелават много здраве, радост и духовни сили. Така, както и досега, така и занапред да води Видинската църква по пътя към Христа и Неговото Царство.

Честит и благословен имен ден, Владико светий! На Многая и благая лета!

 
Припомняме от сайта на БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА:

Негово Високо Преосвещенство Митрополит ДометианМитрополит Дометиан (в света Димитър Попвасилев Топузлиев) е роден на 11 ноември 1932 година в село Хасовица, Смолянско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 година е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 година. От края на същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 година.

На 14.01.1959 година в мъглижкия манастир "Св. Николай" Димитър Топузлиев е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент под духовото старчество на архимандрит Панкратий (по-късно Старозагорски митрополит). На 10 март същата година, в старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент и е назначен за епархийски дякон, проповедник и певец при храма "Св. Богородица" в Стара Загора.

От началото на септември 1959 до 1962 година йеродякон Дометиан е на богословска специализация в Московската духовна академия.
Там на 18.07.1962 година, в академичния храм, с благословението на Светия Синод на Българската православна църква, е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил).

Завърнал се в Родината, от 01.01.1963 година Дометиан е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до края на февруари 1967 година. Като такъв на 04.12.1963 година, във великотърновския катедрален храм "Рождество Богородично", е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан.

От 10.03.1967 година архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. От февруари до август 1968 година слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от август 1968 година до август 1969 година е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, а заедно с това слуша лекции и в колежа "Кадестън".

От 01.09.1969 година до 01.11.1970 година той е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 година е назначен за главен секретар на Светия Синод, какъвто остава до 01.03.1979 година. Като такъв на 15.12.1974 година, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски".

От 01.03.1979 година епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, който пост заема до март 1983 година. След завръщането си в България, от 01.04.1983 година до юли 1987 година, е викарий на Софийския митрополит.

На 26.07.1987 година е избран, а на 02 август е канонично утвърден за Видински митрополит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна