Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Атаката срещу "Шарли ебдо" е нов хибриден модел тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бележи възникването на нов "хибриден" модел на терористичните актове, коментирак "Файненшъл таймс".

С възхода на групировката "Ислямска държава" анализаторите на тероризма съставиха обща формула за предполагаемите бъдещи нападения: докато старата мрежа Ал Каида все още е съсредоточена върху "ефектни", но трудно осъществими заговори, като отвличането на самолети например, "Ислямска държава" вероятно ще извършва по-скромни, по-аматьорски атаки, които после ще прокламира по социалните мрежи, за да привлече последователи от западни държави.

Убийствата в "Шарли ебдо" обаче опровергават тази теза. Безмилостните действия на убийците имат белези от подхода както на "Ал Каида", така и на "Ислямска държава" - внимателно планиране, професионално изпълнение и ефектност, при което много малка група действа с ограничени ресурси. Така че сега възниква заплаха от нов, "по-внимателно калиброван хибриден терор" - такъв, който трудно ще бъде проследяван от един източник или който ще бъде предизвикан от ясна верига от командване. 
Все пак все още не е ясно дали атаката на братята Куаши и средите, в които се движат, е нещо самобитно, или е сигнал за нова тенденция. Западните разузнавателни служби са почти сигурни, че братята имат отдавнашни връзки с "Ал Каида". Те са от поколението, за което не "Ислямска държава", а Осама бин Ладен е гласът на глобалния джихад. Друг признак е това, че те не убиват безразборно като "Ислямска държава", а целенасочено - карикатуристи, които обвиняват в богохулство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени