Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ отхвърля критиките срещу новия Закон за Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова определи като несъстоятелни критиките към новия закона за Сметната палата, които предстои да бъдат гледани на второ четене. Според нея упреците на сегашния председател напалатата Лдия Руменова защитанват статукво, което е работело за разпределяне на огромен бюрократичен апарат по квотно партиен, а по професионален принцип.



Новият закон за Сметната палата ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма за тази година. Това обяви по-рано днес председателят на одитната институция Лидия Руменова. По думите й основният риск за изпълнението на програмата е моделът, който се предлага - ръководството на Сметната палата дабъде тричленка, да се състои само от председател и заместници. Руменова отбеляза, че този модел е работил година и половина и епоказал, че е неработещ. СП трябва да осъществи над 400 одитни доклада през 2015 г., това означава, че те трябва да бъдат разгледани само от двама души, председателят е статист в одитния процес, той няма

отношение към оперативната одитна дейност, посочи тя. Лидия Руменова отбеляза, че новият закон предвижда вече да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 милиона лева. По думите й така от задачите на палатата ще отпаднат 161 одита. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени