Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 000 души участваха в мълчаливо шествие в Брюксел под мотото: "Заедно срещу омразата“

| обновено на 11.01.15 в 17:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 15 000 души се включиха и в мълчаливо шествие и в Брюксел, което премина под мотото: „Заедно срещу омразата“. В него участваха и представители на мюсюлманските и еврейските арганизации в страната, на асоциации за борба с ксенофобията и расизма, както и журналисти и карикатуристи.

По време на шествието беше евакуирана редакцията на един от водещите френскоезични вестници в Белгия - „Льо Соар“, заради анонимна бомбена заплаха. Полицията отцепи района около една от централните улици в Брюксел, където са офисите на вестника. До момента няма информация за открито взривно устройство.  „Льо Соар“, както и повечето белгийски вестници, след атентата срещу Шарли Ебдо, препечата някои от най-популярните му карикатури.

По-рано днес, без да съобщава никакви подробности, белгийският министър на правосъдието Коен Геенс съобщи, че властите в страната са осуетили терористични атаки. Вътрешният министър на страната Жан Жамбон заяви, че има риск от атентати, като добави, че около 350 джихадисти, които са воювали в Сирия, са се върнали в Белгия.

След атентатите в Париж нивото на заплаха от тероризъм в кралството не беше повишено – в момента то е определено на 2 по четиристепенната скала, която се прилага там. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна