Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват язовирите във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН,архив

Осемнадесет потенциално опасни язовира ще бъдат проверени на територията на област Видин. Проверката е разпоредена със заповед на областния управител Момчил Станков на основание Закона за администрацията, Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

От днес започват проверките на комисията, която ще инспектира водните съоръжения по график до края на работната седмица.   
   
Експертна комисия, под ръководството на заместник областния управител Огнян Ценков ще установява техническото и експлоатационното състояние на язовирите, както и изпълнението на предписанията за поддръжката им, издадени след проверка през октомври миналата година. В списъка попадат седемнадесет язовира и едно съоръжение за водохващане (изравнител), повечето от които се стопанисват от "Напоителни системи" ЕАД и общини.

Първите обекти, които ще бъдат проверени, са язовирите "Бяла Рада” в община Видин, "Нишор" в община Бойница, "Кула" и "Полетковци" на територията на община Кула.  

В състава на комисията са включени експерти от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", "Напоителни системи" ЕАД – клон Видин, Областна дирекция "Земеделие"; НЕК, Предприятие "Язовири и каскади", "Басейнова дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен", областната администрация и общините Белоградчик, Брегово, Бойница, Видин, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци, и Чупрене.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна